Tips og tricks til, hvordan man finder den helt rette ejendomsmægler til sit boligsalg.

Hjælp til boligsalg

Det at finde en ejendomsmægler er ikke særlig svært. Der findes rigtige mange metoder, som folk benytter sig af, når de skal have solgt deres bolig.

– Nogle kigger på boligsiden, for at se hvem der solgt flest i deres område.
– Nogle vælger sin søsters veninde eller sin fars fætter.
– Nogle lider at Primus Optimus og vælger hermed den første ejendomsmægler, som popper frem på google.
– Nogle vælger den mægler som sætter prisen højest.
– Nogle vælger den mægler som ens bank har anbefalet, fordi de har et samarbejde.

Ja, der findes et hav af forskellige måder, vi kan vælge vores ejendomsmægler på og ingen er direkte forkerte. Dog kan man altid gøre lidt ekstra, for at finde den allerbedste til netop den type bolig man har og som passer til ens personlighed. Jeg vil herunder dele det op i fase 1 og fase 2, og hermed komme med nogle af de punkter, som jeg bruger i min hverdag ude hos mine kunder.

Fase 1: Forundersøgelse

Dit forarbejde

Selvom jeg i forvejen har godt kendskab til de fleste ejendomsmæglerkæder i hele Vendsyssel, går jeg stadig ind og kigger på statistikkerne for hvert enkelt. Her kan I med succes bruge boligsiden. Her kan der findes alle mulige statistikker over mæglerne i dit område, på præcis den type bolig man står og skal sælge.

DOG er jeg altid kritisk overfor statistikker, så det vægter faktisk kun 20% af min vurdering af ejendomsmæglerne. Hør min vurdering, af nogle af de punkter du kan finde på boligsiden.

– Det kan jo være at der er startet en hel ny kæde, som fair nok ikke ligger højest på boligsiden endnu? Men derfor kan de jo stadig være mere skarpe end de andre.

– Det kan være at den gennemsnitlige salgstid er lidt højere ved en mægler, fordi de har mange flere landejendomme, som ofte har længere liggetid end 1 plans villaer.

– Markedsandelen skal du ikke have fokus på. Markedsandelen viser, hvor stor en andel af alle boligerne i din kommune som mægleren har til salg. Det kan være at det er dem som har sat de højeste priser, men har dermed også et større afslag? Der er mange faktorer her, som kan spille ind. Du som sælger, skal ikke rigtig bruge denne information til noget, da din bolig jo gerne skulle blive solgt!

– Anbefalinger/rating, er et punkt som du skal glemme helt, da det er misvisende. Grunden til de ikke er reelle er fordi at mæglerne skal sende disse bedømmelses skemaer ud til et bestemt antal kunder, for at have deres karakter stående på boligsiden og så kan du selv regne ud at, de personer som de har haft dårlig kommunikation eller oplevelse med, ikke har fået tilsendt et.

De punkter som du skal have mest fokus på, er Salgs-rate og afslag og til dels også solgte. De punkter vægter jeg meget højere end f.eks. markedsandele, og anbefaling

BONUS

Husk også altid at kigge på, hvilken type boliger mæglerne har mest erfaring med. Nogle er rigtig dygtige til at sælge ejerlejligheder, nogle villaer, andre andelsboliger og landejendomme.

Hertil skal du altid vælge minimum 2 ejendomsmæglere til at vurderer din bolig, helst gerne 3. Det giver den mest realistiske salgspris og bedste sammenligning med, hvilken mægler som har mest interesse for huset.

Kontakt/aftale

Når du har fundet frem til de 2-3 ejendomsmæglere, som du tænker har bedst potentiale, skal de nu kontaktes. Dette er et punkt, som jeg også sætter meget fokus på, da det allerede i telefonen, fortæller lidt om, hvor stor interesse ejendomsmægler har i at ville sælge boligen.

Jeg har ikke en forventning om at de kommer samme dag, men gerne at vi får aftalt en tid de næstkommende dage. Har mægler ikke tid før om 7-8 dage, jamen så er de ikke seriøse nok og så finder vi bare nogle andre, som gerne vil bruge tid på et muligt salg.

 

Fase 2: Vurderingen

Nu har vi fundet de 2-3 ejendomsmæglere vi tænker kunne have bedst potentiale til at sælge, netop vores type bolig og har hertil aftalt en dato og tid til, hvornår ejendomsmægleren skal komme og vurderer boligen. Nu skal vi have besøg og skal igen kigge på, hvordan mæglerne håndterer situationen.


Tid

Det jeg mener med tid, er hvor gode ejendomsmægler er til at holde sin aftale og overholde det tidspunkt som man har aftalt.

Kommer mægler til den aftalte tid? Så har man en god start. Det viser de holder aftaler, er seriøse og har styr på deres planlægning.

Kommer mægleren for sent, skal man begynde at overveje situationen. For kommer man for sent på vurdering? Jamen så er der også chancer for at man kommer for sent i andre situationer, som kunne være en evt. fremvisning på din bolig og så kan man selv tænke over, hvor god og positiv start det er på fremvisningen.

Ja, der kan godt være en god forklaring på forsinkelsen, men tænk stadig over det. Da jeg selv arbejdede som ejendomsmægler, sad jeg hellere 5 minutter i bilen for at vente nær boligen, for at være punktlig på klokkeslættet, så det viser gode tegn hos min kunde.

 

Forberedelse

Når ejendomsmægleren er ankommet til din adresse og vurderingen begynder, kan i tydeligt mærke om en ejendomsmægler er forberedt eller ej. Har de lige kigget på huset 1,5 minut før de gik ud af døren, eller har de sat 1,5 time og fundet alle de informationer som nu er tilgængelige at hente ned.

Ejendomsmæglerne har mulighed for at finde ud af rigtig meget om din bolig hjemmefra, så de har mange gode muligheder for at kunne forberede sig på, hvad de skal ud til.

Det kan f.eks. være:
– Til salg og solgte i området
– Skoler, børnehaver, sport og handel
– Husets BBR, Byggesager og forurenings attester
– Evt. Energimærke, hvis det foreligger.

Og flere ting.. Men alt i alt så viser det, hvor forberedt og seriøs en mægler er omkring sit job, og hvor stor en interesse de har i den opgave de er sendt ud til.

 

Noter

Forestil dig at se 20 forskellige huse på 30 dage, hvor du får kastet rigtig mange informationer i hovedet, dokumenter som skal læses og indtryk som skal bearbejdes!

Så vil jeg godt vove at påstå at man ikke kan huske 80% af de informationer, som der blev fortalt ved første bolig. Derfor tager en rigtig god mægler, noter omkring huset, når de er ude at vurderer

Noter er et godt eksempel på om mægleren har styr på sit arbejde. Noter er nemlig et af de vigtigste punkter, som man skal se om mægleren gør. Hvor meget spørger mægler om? Hvor meget lytter mægler? Hvor meget noterer mægler på de informationer du som sælger giver?

De her noter, er det som de skal bruge som forberedelse når de senere skal ud på fremvisning, måske først 2 måneder efter de fik det til salg. Så er det altså vigtigt at de kan sætte fokus på boligen igen, så de er parate til at svare på de mest typiske spørgsmål en evt. køber kommer med, for så er chancen for et salg noget højere.

Det kan jo også være at den ejendomsmægler som vurderede boligen, ikke er den person som skal fremvise den? Så er det jo endnu mere vigtigt man kan vide alt om boligen hjemme fra kontoret, uden at have været i kontakt med dig som sælger.

 

Tilbagemelding

En af de sidste ting i vurderingsfasen, er tilbagemeldingen på prisen og de omkostninger der hører til.

Efter vurderingen tager ejendomsmægleren nemlig hjem og laver en formidlingsaftale og et salgsbudget, hvor de sætter deres salgspris og viser de omkostninger der er i forbindelse med salget, under diverse, vederlag, markedsføring og udlæg.

Jeg har en tommelfingerregel, som peger op på tid:

Hvis en mægler har interesse i huset, skal du SENEST 2 hverdage efter, have modtaget dokumenterne eller haft en snak med mægler. Det mener jeg fordi en mægler altid har en priside i hovedet, når man kører derfra. De skal blot lige hjem og have afklaret med sig selv, eller sine kollegaer om de er enige. Herfra tager det faktisk ikke lang tid at lave dokumenterne, som kan tage alt fra 10-60 minutter, afhængig af, hvilken mægler og om det er en mere kompliceret sag.

Kommer der ikke noget efter 2 hverdage, så vil det sandsynligvis ikke være den rette mægler til din bolig, da de måske har mere interesse i et andet projekt.

 

Personlighed

Den sidste ting, er personlighed. Når du nu har vurderet mæglerne ud fra de andre punkter, skal der hertil også være det helt rigtige sammenspil.

Kemien mellem dig og mægler skal være der og du skal have en god mavefornemmelse. I kan risikere at have et samarbejde i op til 6 måneder, så det er vigtigt man også får forventnings afstemt, hvor meget kommunikation der skal være gennem forløbet. Det kan være du ønsker en status på hus salget hvert 14 dag, mens mægler har en forventning om at give en tilbagemelding efter 2 måneder, jamen så bliver der jo allerede et mismatch.

Få forventnings afstemt med mægler omkring status og føl om den gode kemi er der, så i får den gode dialog igennem hele jeres boligsalg.

Forhandling

Alle disse ovenstående punkter, er rigtige gode at holde øje med eller have fokus på, så du kan få den bedste start på dit boligsalg.

Herfra gælder det om at se på mæglerens tilsendte dokumenter, for at se om deres omkostninger og markedsføringsplan, passer præcis til din type bolig, som selvfølgelig har betydning i sidste ende, så du til sidst kan få et SOLGT skilt op og komme godt videre.

Har du brug for sparring til at finde de bedst mulige mæglere til din bolig i netop dit område? Eller har du lyst til at spare penge, ved at få min hjælp til at forhandle det bedste salær på dit salg?

Så er du velkommen til at ringe til mig på tlf. 2934 0390, så rådgiver jeg dig gerne.

Held og lykke med dit salg.

Det at finde en ejendomsmægler er ikke særlig svært. Der findes rigtige mange metoder, som folk benytter sig af, når de skal have solgt deres bolig.

– Nogle kigger på boligsiden, for at se hvem der solgt flest i deres område.
– Nogle vælger sin søsters veninde eller sin fars fætter.
– Nogle lider at Primus Optimus og vælger hermed den første ejendomsmægler, som popper frem på google.
– Nogle vælger den mægler som sætter prisen højest.
– Nogle vælger den mægler som ens bank har anbefalet, fordi de har et samarbejde.

Ja, der findes et hav af forskellige måder, vi kan vælge vores ejendomsmægler på og ingen er direkte forkerte. Dog kan man altid gøre lidt ekstra, for at finde den allerbedste til netop den type bolig man har og som passer til ens personlighed. Jeg vil herunder dele det op i fase 1 og fase 2, og hermed komme med nogle af de punkter, som jeg bruger i min hverdag ude hos mine kunder.

Fase 1: Forundersøgelse

Dit forarbejde

Selvom jeg i forvejen har godt kendskab til de fleste ejendomsmæglerkæder i hele Vendsyssel, går jeg stadig ind og kigger på statistikkerne for hvert enkelt. Her kan I med succes bruge boligsiden. Her kan der findes alle mulige statistikker over mæglerne i dit område, på præcis den type bolig man står og skal sælge.

DOG er jeg altid kritisk overfor statistikker, så det vægter faktisk kun 20% af min vurdering af ejendomsmæglerne. Hør min vurdering, af nogle af de punkter du kan finde på boligsiden.

– Det kan jo være at der er startet en hel ny kæde, som fair nok ikke ligger højest på boligsiden endnu? Men derfor kan de jo stadig være mere skarpe end de andre.

– Det kan være at den gennemsnitlige salgstid er lidt højere ved en mægler, fordi de har mange flere landejendomme, som ofte har længere liggetid end 1 plans villaer.

– Markedsandelen skal du ikke have fokus på. Markedsandelen viser, hvor stor en andel af alle boligerne i din kommune som mægleren har til salg. Det kan være at det er dem som har sat de højeste priser, men har dermed også et større afslag? Der er mange faktorer her, som kan spille ind. Du som sælger, skal ikke rigtig bruge denne information til noget, da din bolig jo gerne skulle blive solgt!


– Anbefalinger/rating, er et punkt som du skal glemme helt, da det er misvisende. Grunden til de ikke er reelle er fordi at mæglerne skal sende disse bedømmelses skemaer ud til et bestemt antal kunder, for at have deres karakter stående på boligsiden og så kan du selv regne ud at, de personer som de har haft dårlig kommunikation eller oplevelse med, ikke har fået tilsendt et.

De punkter som du skal have mest fokus på, er Salgs-rate og afslag og til dels også solgte. De punkter vægter jeg meget højere end f.eks. markedsandele, og anbefaling

BONUS

Husk også altid at kigge på, hvilken type boliger mæglerne har mest erfaring med. Nogle er rigtig dygtige til at sælge ejerlejligheder, nogle villaer, andre andelsboliger og landejendomme.

Hertil skal du altid vælge minimum 2 ejendomsmæglere til at vurderer din bolig, helst gerne 3. Det giver den mest realistiske salgspris og bedste sammenligning med, hvilken mægler som har mest interesse for huset.

Kontakt/aftale

Når du har fundet frem til de 2-3 ejendomsmæglere, som du tænker har bedst potentiale, skal de nu kontaktes. Dette er et punkt, som jeg også sætter meget fokus på, da det allerede i telefonen, fortæller lidt om, hvor stor interesse ejendomsmægler har i at ville sælge boligen.

Jeg har ikke en forventning om at de kommer samme dag, men gerne at vi får aftalt en tid de næstkommende dage. Har mægler ikke tid før om 7-8 dage, jamen så er de ikke seriøse nok og så finder vi bare nogle andre, som gerne vil bruge tid på et muligt salg

Fase 2: Vurderingen

Nu har vi fundet de 2-3 ejendomsmæglere vi tænker kunne have bedst potentiale til at sælge, netop vores type bolig og har hertil aftalt en dato og tid til, hvornår ejendomsmægleren skal komme og vurderer boligen. Nu skal vi have besøg og skal igen kigge på, hvordan mæglerne håndterer situationen.


Tid

Det jeg mener med tid, er hvor gode ejendomsmægler er til at holde sin aftale og overholde det tidspunkt som man har aftalt.

Kommer mægler til den aftalte tid? Så har man en god start. Det viser de holder aftaler, er seriøse og har styr på deres planlægning.

Kommer mægleren for sent, skal man begynde at overveje situationen. For kommer man for sent på vurdering? Jamen så er der også chancer for at man kommer for sent i andre situationer, som kunne være en evt. fremvisning på din bolig og så kan man selv tænke over, hvor god og positiv start det er på fremvisningen.

Ja, der kan godt være en god forklaring på forsinkelsen, men tænk stadig over det. Da jeg selv arbejdede som ejendomsmægler, sad jeg hellere 5 minutter i bilen for at vente nær boligen, for at være punktlig på klokkeslættet, så det viser gode tegn hos min kunde.

 

Forberedelse

Når ejendomsmægleren er ankommet til din adresse og vurderingen begynder, kan i tydeligt mærke om en ejendomsmægler er forberedt eller ej. Har de lige kigget på huset 1,5 minut før de gik ud af døren, eller har de sat 1,5 time og fundet alle de informationer som nu er tilgængelige at hente ned.

Ejendomsmæglerne har mulighed for at finde ud af rigtig meget om din bolig hjemmefra, så de har mange gode muligheder for at kunne forberede sig på, hvad de skal ud til.

Det kan f.eks. være:
– Til salg og solgte i området
– Skoler, børnehaver, sport og handel
– Husets BBR, Byggesager og forurenings attester
– Evt. Energimærke, hvis det foreligger.

Og flere ting.. Men alt i alt så viser det, hvor forberedt og seriøs en mægler er omkring sit job, og hvor stor en interesse de har i den opgave de er sendt ud til.

 

Noter

Forestil dig at se 20 forskellige huse på 30 dage, hvor du får kastet rigtig mange informationer i hovedet, dokumenter som skal læses og indtryk som skal bearbejdes!

Så vil jeg godt vove at påstå at man ikke kan huske 80% af de informationer, som der blev fortalt ved første bolig. Derfor tager en rigtig god mægler, noter omkring huset, når de er ude at vurderer

Noter er et godt eksempel på om mægleren har styr på sit arbejde. Noter er nemlig et af de vigtigste punkter, som man skal se om mægleren gør. Hvor meget spørger mægler om? Hvor meget lytter mægler? Hvor meget noterer mægler på de informationer du som sælger giver?

De her noter, er det som de skal bruge som forberedelse når de senere skal ud på fremvisning, måske først 2 måneder efter de fik det til salg. Så er det altså vigtigt at de kan sætte fokus på boligen igen, så de er parate til at svare på de mest typiske spørgsmål en evt. køber kommer med, for så er chancen for et salg noget højere.

Det kan jo også være at den ejendomsmægler som vurderede boligen, ikke er den person som skal fremvise den? Så er det jo endnu mere vigtigt man kan vide alt om boligen hjemme fra kontoret, uden at have været i kontakt med dig som sælger.

 

Tilbagemelding

En af de sidste ting i vurderingsfasen, er tilbagemeldingen på prisen og de omkostninger der hører til.

Efter vurderingen tager ejendomsmægleren nemlig hjem og laver en formidlingsaftale og et salgsbudget, hvor de sætter deres salgspris og viser de omkostninger der er i forbindelse med salget, under diverse, vederlag, markedsføring og udlæg.

Jeg har en tommelfingerregel, som peger op på tid:

Hvis en mægler har interesse i huset, skal du SENEST 2 hverdage efter, have modtaget dokumenterne eller haft en snak med mægler. Det mener jeg fordi en mægler altid har en priside i hovedet, når man kører derfra. De skal blot lige hjem og have afklaret med sig selv, eller sine kollegaer om de er enige. Herfra tager det faktisk ikke lang tid at lave dokumenterne, som kan tage alt fra 10-60 minutter, afhængig af, hvilken mægler og om det er en mere kompliceret sag.

Kommer der ikke noget efter 2 hverdage, så vil det sandsynligvis ikke være den rette mægler til din bolig, da de måske har mere interesse i et andet projekt.

 

Personlighed

Den sidste ting, er personlighed. Når du nu har vurderet mæglerne ud fra de andre punkter, skal der hertil også være det helt rigtige sammenspil.

Kemien mellem dig og mægler skal være der og du skal have en god mavefornemmelse. I kan risikere at have et samarbejde i op til 6 måneder, så det er vigtigt man også får forventnings afstemt, hvor meget kommunikation der skal være gennem forløbet. Det kan være du ønsker en status på hus salget hvert 14 dag, mens mægler har en forventning om at give en tilbagemelding efter 2 måneder, jamen så bliver der jo allerede et mismatch.

Få forventnings afstemt med mægler omkring status og føl om den gode kemi er der, så i får den gode dialog igennem hele jeres boligsalg.

Forhandling

Alle disse ovenstående punkter, er rigtige gode at holde øje med eller have fokus på, så du kan få den bedste start på dit boligsalg.

Herfra gælder det om at se på mæglerens tilsendte dokumenter, for at se om deres omkostninger og markedsføringsplan, passer præcis til din type bolig, som selvfølgelig har betydning i sidste ende, så du til sidst kan få et SOLGT skilt op og komme godt videre.

Har du brug for sparring til at finde de bedst mulige mæglere til din bolig i netop dit område? Eller har du lyst til at spare penge, ved at få min hjælp til at forhandle det bedste salær på dit salg?

Så er du velkommen til at ringe til mig på tlf. 2934 0390, så rådgiver jeg dig gerne.

Held og lykke med dit salg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *